Tuesday, January 28, 2014

Long story short - Aisha's accidental homebirth story.

Biggest event of all in 2013 was we had an accidental childbirth in our own bedroom on 21st Sept 2013 - morning. I'm still contemplating whether or not to share the full birth story in public either on facebook or here since a lot going on in the Malaysia media lately about homebirth vs hospital birth thingy.

I'm here not to clear the air. Hanya berkongsi cerita basi versi pendek tentang kelahiran anak ketiga yang berlaku 3 bulan yang lalu lol! Pelan asal kami ialah bersalin di hospital. Oleh kerana telah melalui pengalaman melahirkan anak pertama di hospital tempatan, sudah merasai episiotomy, berserta kurang pengetahuan ketika itu, bed-ridden selama berminggu untuk pulih.Manakala anak kedua secara waterbirth di MMC (boleh baca cerita penuh di sini) jadi standard saya untuk melahirkan anak dah upgraded to new level. Alhamdulillah dapat bertemu doktor tempatan yang bersetuju dengan birth plan kami.

Many people wonder how we managed to pull it off, i wonder too. In a such a panic situation i can recall every single details what was done by 2 midwife (Cassie & Shanti) who attended us back in 2010. Thank goodness for waterbirth experience semasa melahirkan irfan + the mandatory childbirth classes yang kami ikuti di MMC + list of books to read,  memang banyak membantu. Saya percaya suasana yang tenang di dalam bilik (warm & calm) dan kenangan yang itu sangat manis membolehkan otak saya dengan mudah recall setiap details perbuatan dan perbualan mereka dan soalan2 yg diajukan kepada saya.

Jadi ketika saya sedar yang dah terlambat untuk masuk kereta dan ke hospital, saya kuatkan diri dan berkata pada diri sendiri, lets have the baby now! Suami saya sudah panik turun naik tangga beberapa kali memenuhi setiap permintaan saya. Dari ambil kain, air panas, bekas nak isi uri sampai ke benang untuk mengikat tali pusat Aisha. Saya berselawat sambil melutut di hujung katil dan suami di sisi menanti arahan. I remember i said.."Ya Allah, i know that i'm gonna die someday but please not today... not today" Sakit melahirkan hanya Allah dan mereka yang pernah merasai sahaja yang tahu. Sebaik sahaja kepala Aisha keluar dia terus menangis dan saya dengar suami saya ketawa sambil memberi salam pada Aisha. Waktu itu paling manis, first my sort-of-half-born baby is crying out loud while her body still inside me, that is a good healthy sign, second because i know my husband was back on his feet!  kontraksi yang seterusnya Aisha just slide out of me.......yes she twist her body so that i can see her face lol! (she was facing my back before that) then slide out and hubby catch her. We wrapped her with flannel swaddle to keep her warm.



Saya bangun berdiri, check myself. I can feel the balance and not dizzy, then hubby pass Aisha to me. I sat on quilt that was laid on the floor then breastfeed Aisha non-stop until the placenta came out. We tied her cord with thread once it stop pulsating. Hubby make few calls - hospital & family. I took a warm bath, get dressed and off to hospital.

Reached hospital. 
Our doctor advised to stay at the hospital at least one night so that they can make sure me and baby are in a great shape even-tho the doc n me knew that i'm stable and the baby is healthy.We are happy to stay with no objection. We concerned too in case we missed anything.

on her 1st day

Next day, we went home and move on our life as usual with this brand new little peanut. Pengalaman yang kami lalui sangat bermakna. Pengetahuan dan pengalaman lepas amat banyak membantu kami menghadapi kes emergency ini. Pada pendapat saya semua bakal parent perlu tahu serba sedikit apa yang perlu dilakukan in case of emergency. Kita mungkin rasa tak penting sebab ada hospital...ada ambulance, tapi bila dah menghadapi baru kita sedar. Walau apapun pengetahuan itu penting, tak rugi pun memperkasakan diri kita dengan pengetahuan baru.

With that being said... is there any places that offer basic first aid & cpr courses for public? if u have any info please let me know. Get certified for First Aid & CPR..how cool is that sound?

Aisha is 14 weeks.

4 comments:

Farah Izza Shafik said...

yup so cool!! new blog.. :p

a.k.k.e.m.a said...

she slides out?? perghhh congrats melor. rasa mcm senang sgt aisya mengeluarkan diri..heheh :)

Alinx Al Juma said...

wow! hebat mu dik. i nervous je baca ur story ni. doakan akak dpt merasa pengalaman mengandung & melahirkan zuriat sendiri soon, inshaAllah

Melor Rahman said...

Farah tq so much for dropping by here hehe.

Atun, yup licin plus masa kepala dia keluar baru air ketuban pecah. one of the reason kenapa kami tak expect baby to born immediately. tade early pinky sign either. cuma masa mandi bersiap nak pi hospital tu baru nampak 2-3 spot blood sign. which masa tu dh too late nak pi hospital.

kak alin - doaku utk mu kak. insyaAllah!